Oulusta linkkejä

Share |

Maanantai 14.8.2023 - Juha Vuorio


Oulu julkaisee vuosittain tilastollista vuosikirjaa, jossa on tietenkin paljon kiinnostavaa tietoa, oheisella sivulla muutakin asiaan liityvää:

Oulu lukuina

Mielestäni yksi kiinnostava historiajuttu on tuo Oulunsalon puolella olleen Varjakan sahan pienoismalli, sahan rakennuksia ja rakenteitahan on edelleen jäljellä: 

Varjakan sahan pienoismalli

Ihan hauska mainosvideo:

Valovoimainen Oulu

Oulu on kuuluisa hävitetyistä vanhoista puutaloistaan. Noidenhan annettiin mennä huonoon kuntoon ja yllättäen niitä sitten paloi 'tasaiseen tahtiin'. Sen jälkeen sitten päälle tuli moderneja rakennuksia. Prosessi on sen verran mielenkiintoinen, että se ansaitsee huomiota:

Oulu palaa

Kivitalotkaan eivät ole säästyneet vastaavalta. Esimerkiksi kuuluista 1800-luvun loppupuolella aivan kaupungin keskustaan puuhattu Kansallisosakepankin rakennus hävitettiin 1960-luvun alussa. Talo oli merkittävä myös siksi, että sen rakentamisessa onnistuttiin ohittamaan ruotsinkieliset pääomapiirit, jotka tietenkin pyrkivät estämään tällaiset:

Kansallistalo Oulussa


 

Oulun kaupunki ja sen vesilaitos ovat jo parikymmentä vuotta tähdänneet siihen, että tuleva kolmas vesilaitoksemme rakennetaan kuta kuinkin viimeiseen kulttuurihistoriallisesti merkittävään rantapaikkaan, joka on myös yleisön käytössä asukastuvan ansiosta. Ohessa pari linkkiä aihepiiriin:

Oulun yliopiston biologisella laitoksella on ollut merkittävä eläinkokoelma (joka lienee säilytetty) ja siihen liittyvä 54 metriä pitkä kuvaelmateos, jota ei liene säilytetty:

Suomalainen lastensuojelu on mielestäni hoidetettu erikoisesti ja virkavaltaisesti. Itsekin perehdyin asiaan mm. erään oululaisperheen kautta, jonka lapset piti virkavallan viedä väkisin kotoaan, koska nämä eivät suostuneet vapaaehtoisesti lähtemään pois vanhempiensa ja muiden sisarustensa luota. Näin se väkivalta lapsia kohden toimii. Ohessa professori J.P. Roosin lausuntoa nimenomaan Oulun tilanteesta:

JP Roos lastensuojelusta