Vapaa kielivalinta ja kansainvälisyys

Share |

Tiistai 17.3.2015 - Juha Vuorio


ohessa yleisönosastoihin tarjoamani kirjoitus:

"Eduskunta äänesti 6.3.2015 kielivapauden saamisesta Suomeen. Koska tästä ei ole paljoakaan kerrottu tiedotusvälineissä niin haluan tuoda äänestystä ja itse asiaa esille.

Äänestys tapahtui pakkoruotsin poistamiseksi tehdyn kansalaisaloitteen pohjalta. Aloitteessa esitetään ruotsin opiskelun pakollisuuden poistamista yleisesti ja lisäksi mm. tutkintovaatimuksista sekä useimmilta virkapaikoilta, jotka voidaan hoitaa tarvittaessa muilla järjestelyillä: ”On parempi, että motivoituneet, vapaaehtoisesti ruotsia opiskelevat ammattilaiset vastaavat tästä tehtävästä.”

Sivistysvaliokunnan mietintö päätyi kaikkien muiden puolueiden äänillä kannattamaan pakkoruotsia ja siis vastustamaan kielivapautta. Vain Perussuomalaiset tekivät eriävän mielipiteen kielivapauden puolesta.

Itse ajattelen, että pakkoruotsi edustaa nurkkakuntaisuutta, koska se käytännössä vähentää muiden, tärkeämpien kielten opiskelua ja osaamista maassamme. Olisi järkevää, että suomalaiset voisivat ruotsiin käytetyn ajan sijaan opiskella esimerkiksi saksaa, kiinaa, venäjää, japania, espanjaa ja muita oleellisempia kieliä. Vapaa kielivalinta edustaa kansainvälisyyden ja samalla kansainvälisen kilpailukyvyn edistämistä. Toki ruotsiakin kannattaisi joidenkin lukea.

Skandinavian ja Baltian maissa sekä Ahvenanmaalla noudatetaan yksikielisyyteen tähtäävää politiikkaa, johon siirtymistä meidänkin kannattaisi pohtia. Ruotsin kielellä olisi tällöin samanlainen vähemmistösuoja kuin saamella.

Samoin kuin mietintö, niin varsinainen äänestyskin päättyi selkeisiin lukuihin 134 kansanedustajan äänestäessä kielivapautta vastaan ja vain 48 kansanedustajan kannattaessa kielivapautta. Kielivapautta kannattaneista enemmistä eli 34 kansanedustajaa oli perussuomalaisia.

Miksi me suomalaiset emme aja omaa etuamme, vaan huononnamme tietoisesti asemaamme? Kansainvälistä kilpailukykyä me tarvitsemme, emme nurkkakuntaisuutta!

Juha Vuorio, kaupunginvaltuutettu (ps)"

tässä vielä hieman lisätietoja:

Nurkkakuntaisuutta kannatti 134 kansanedustajaa. Kansainvälisyyttä puolestaan kannatti vain 48 kansanedustajaa. Poissa oli 16 ja tyhjää äänesti yksi edustaja.

KANSAINVÄLISYYYTTÄ kannattivat:
 - Perussuomalaiset 34 kansanedustajaa
muista puolueista kannattajia oli yhteensä vain14:
 - Keskusta 6 kansanedustajaa
 - SDP 3 kansanedustajaa
 - Vasemmistoliitto 1 kansanedustaja
 - Vasenryhmä 1 kansanedustaja
 - Kokoomus 1 kansanedustaja
 - Muutos 1 kansanedustaja
 - Vihreät 1 kansanedustaja
    
NURKKAKUNTAISUUTTA kannatti puolestaan:
 - Kokoomus 39 kansanedustajaa
 - SDP 35 kansanedustajaa
 - Keskusta 23 kansanedustajaa
 - Vasemmistoliitto 11 kansanedustajaa
 - Vasenryhmä 1 kansanedustaja
 - Ruotsalaiset 10 kansanedustajaa
 - Vihreät 9 kansanedustajaa
 - Kristilliset 6 kansanedustajaa

Tarkemmat äänestystulokset voit katsoa sivuilta: http://www.eduskunta.fi/aanestystulos/1/166/2014

Tässä äänestyksessä äänestettiin mietinnön esityksen mukaisesti, jossa  "JAA" tarkoitti nurkkakuntaisuutta, eli kielivapauden hylkäämistä. "EI" puolestaan tarkoitti kansainvälisyyttä eli kansalaisaloitteen mukaista pakkoruotsin poistamista.

Jussi Niinistön sivuilta lainattuna: "Ylen vuoden 2011 eduskuntavaalikonevastausten perusteella aloitteen olisi pitänyt mennä läpi äänin 105-89. Tästä linkistä näet, ketkä äänestivät vaalikonevastaustensa mukaisesti ja ketkä eivät."

Kannattaa siis suhtautua ehdokkaiden vaalikoineissa antamiin tietoihin varauksella!

Tässä vielä linkki kansalaisaloitteeseen, jota kannatti kaikkiaan noin 62 000 ihmistä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/131

Sekä ruotsi vapaaehtoiseksi sivut: http://ruotsivapaaehtoiseksi.fi/

Avainsanat: pakkoruotsi, kielivapaus, kansainvälisyys, nurkkakuntaisuus