Lähienergiaa

Share |

Perjantai 7.6.2013 - Juha Vuorio


Oheinen kirjoittamani kolumni julkaistiin 7.6.2013 oululaisessa Forum 24:ssä

http://issuu.com/forum24/docs/f24_20130606/4?e=1856326/3044521

Lähienergiaa

Viime aikoina on herännyt paljon toimintaa ja keskustelua lähiruuan ympärillä. Tämä ja muutkin ”lähi” –asiat ovat erittäin kannatettavaa toimintaa. Niillä tuotamme toisillemme hyvinvointia, huoltovarmuutta ja jopa varallisuutta, ainakin päinvastaiseen tilanteeseen verrattuna. Myös kaikinpuolinen ympäristön huomioiminen on lähialueen tuotannossa helppo ja luonnollinen näkökohta kaikille osapuolille. Tämän vuoden ajan Oulun Energia -konsernin toimintaa seuranneena voinkin todeta, että Oulun Energiassa tämä lähiajattelu on ollut käytäntönä jo vuosikymmeniä ja erittäin hyvällä menestyksellä monellakin tavalla mitattuna.

Oulun Energia toimii energian tuottajana, jakelijana, polttoaineen hankkijana sekä näihin liittyvien palvelujen tuottajana. Esimerkiksi kaukolämpöä Oulun Energia tuottaa 150 000 ihmiselle. Polttoaine on lähes kokonaan paikallista biopolttoainetta turvetta ja puuhaketta.

Oulun Energian toiminnan onnistumista kuvaa hyvin sen kyky tulouttaa omistajilleen yli 20 miljoonaa euroa vuosittain. Silti esimerkiksi kaukolämmön keskihinnat ovat selvästi maan keskiarvoa alhaisemmat. Omistajia ovat luonnollisesti kuntalaiset.

Puuhakkeen ja polttoturpeen tuotannosta tulee tuloja vuosittain 50 miljoonaa euroa maakuntaan erilaisille hake-, turve- ja muille vastaaville yrittäjille työllistäen jopa noin 1 500 ihmistä. Nämä tulonlähteet ovat äärimmäisen tärkeitä useille pienille paikkakunnille. Poltossa syntyvä tuhka on erinomaista lannoitetta edistämään metsänkasvua ja siten toimimaan hiilinieluna.

Nykyisin uusilla turvetuotantoalueilla kuivatusvedet käytetään ensin laskeuma-altaissa ja sitten siirretään vieressä olevalle, tähän tarkoitukseen varatulle käsittelemättömälle suolle, jossa vesi suodattuu luonnonmenetelmällä vesistöihinsä. Tällä hetkellä turvetuotannon alueella olevien vesistöjen kiintoainepäästöistä turvetuotannon osuus on yhden prosentin tietämillä. Turvetuotannon suurin uhka on aluehallintoviraston hidas lupakäytäntö, joka kestää nykyisin useita vuosia. Vaikuttaisi myös siltä, että erilaisia, jopa ympärivuotisesti toimiva puhdistusjärjestelmiä tulisi vuosi vuodelta lisätä, vaikkei niiden käyttöönotolle ole rationaalisia perusteita.

Energiakonserni kantaa vastuuta ympäristöstä myös tarjoamalla mahdollisuutta ympäristöystävällisiin vihreävirta ja tuulivirta – sopimuksiin, joista saadulla provisiolla sekä Energiakonsernin lisäavustuksella rahoitetaan vuosittain energiatuotannon ympäristöystävällistä kehittämistä tukevia hankkeita.

Oulun Energia tavoittelee myös energiaan liittyvän elinkeinotoiminnan kehittämistä alueellamme. Käytännössä tämä tapahtuu edistämällä vuoropuhelua ja saattamalla eri toimijat yhteen kuten vaikkapa Hiukkavaaran tulevan asuinalueen rakentajia ja älykkäiden energiasovellutusten täkäläisiä tuottajia.

Juha Vuorio, DI, perussuomalaiset,

Oulun Energia liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja

Avainsanat: energia, kotimaisuus, paikallisuus