Kalevan pääkirjoituksista

Share |

Keskiviikko 17.7.2019 klo 20.22 - Juha Vuorio


Kalevan viime aikaiset hieman erikoiset pääkirjoitukset herättävät tiettyjä kysymyksiä ja tuon niitä tässä esille.

5.7 pääkirjoituksessa puitiin puolueiden tilanteita maassamme. Tuossa yhteydessä ensin todetaan, että Perussuomalaisten puheenjohtaja perustelee asioita rauhallisesti. Kaikki hyvin tähän asti. Jo seuraavassa lauseessa kuitenkin väitetään, että ”Rujoimmat arviot maahanmuuttajista, EU:sta ja ”ilmastonmuutosvouhotuksesta” Halla-aho säästää areenoille, joissa on koolla omaa ydinkannattajakuntaa.”

Lukijan annetaan ymmärtää puheenjohtaja Halla-ahon puheenvuorojen olevan suljetuissa tilaisuuksissa oleellisesti jotain muuta, kuin mitä on esitetty julkisuudessa. Itse olen mm. puoluevaltuuston jäsenenä ja monilla muilla areenoilla ollut kuulemassa puheenjohtajaamme ja voin vakuuttaa, että puheet eivät sisällä mitään oleellisesti erilaista tai erityyppistä viestiä kuin mitä on julkisesti saatavana vaikkapa lukuisilla Youtube -videoilla eri tilaisuuksista. Miksi Kaleva esittää perussuomalaisista väitteitä, jotka kansallisellakin tasolla toimivan aktiivin silmin ovat totuuden vastaisia?

Seuraavana päivänä 6.7 Kaleva pääkirjoituksessaan pui Viron poliittista tilannetta. Tuossa yhteydessä kansallismielistä ajattelua kutsutaan "tunkkaiseksi". Heti perään kuitenkin todetaan Viron laulujuhlat tämän vastakohtana raikkaaksi tapahtumaksi. Tuosta ei voi välttää kysymystä, ajatteleeko pääkirjoittaja, että Tallinnan laulujuhlat eivät ole olleet osaltaan kansallisen olemassaolon synnyttäjänä ja ylläpitäjänä.

Itse muistan selvästi, että Viron kansallisen olemassaolon ja Neuvostoliitosta itsenäistymisen sai aikaan juuri virolaisten voimakas kansallistunne ja sen aikaansaama itsenäisyyteen tarttuminen. Vuoden 1988 laulujuhlat olivat yksi keskeinen tekijä koko tämän kansallisen itsemääräämisoikeuden ottamisessa. Väitän, että kansallismielisyys ja kansallistunne edelleen elähdyttävät huomattavaa osaa laulujuhlille osallistuvista.

Selkeä jatkokysymys on, yritetäänkö pääkirjoituksessa muuttaa sanojen merkityksiä aivan uudenlaisiksi.

Avainsanat: Perussuomalaiset, Halla-aho, kansallismielisyys, kansallisuusaate