Perheenlisäykset taloudellisesti mahdolliseksi

Share |

Perjantai 29.3.2019 klo 23.15 - Juha Vuorio


Joskus menneinä aikoina lapset olivat vanhempien vanhuusturva. Tämä näkökohta on hävinnyt jo muutama sukupolvi sitten ja lienee osaltaan selittämässä syntyvyyden vähenemistä.

Usein myös ajatellaan, että nykyinen elämyksiä tarjoava elämä jatkaa ihmisten nuoruutta jonnekin 30 - 40 vuoden ikään, jolloin lastenhankinta lykkäytyy niin pitkälle, että se jää lopulta ehkä kokonaan pois.

Joskus ydinsodan nykyistä suuremman uhan aikoina esitettiin myös näkökantoja, että ei tulisi hankkia lapsia tällaisia uhkakuvia sisältävään maailmaan.

Aivan viime aikoina on myös noussut hieman samantapainen huolestuttava ilmiö länsimaissa, jossa uskotellaan, että lapsen hankkiminen on teko ympäristöä vastaan.

Syntyvyys on maassamme laskenut huolestuttavasti, edellisten lisäksi nähdäkseni omien nuortemme aseman huonontaminen on tässä keskeinen tekijä. Tässä esitykseni asian tilan parantamiseksi:

 - tärkein tekijä on nuorten syrjäytymisen ehkäisy, lisäksi nuorille aikuisille tulee tarjota jollain tavalla turvallinen tulevaisuus pätkätöiden ja nollatuntisopimusten sijaan,

 - toinen tekijä on kannustaa siihen, että kaikki hankkisivat edes sen yhden lapsen. Tässä auttaa lapsilisäperiaatteen muuttaminen käänteiseksi. Annettaisiinkin ensimmäisestä lapsesta reilu lapsilisä, esimerkiksi kolminkertainen nykyiseen verrattuna. Lopuista lapsista saisi saman kuin nyt ensimmäisestä,

 - lukuarvot tulisi arvioida vertailun perusteella siten, että lapsilisät vastaisivat sanotaan nyt 90-luvun kokonaismäärää reaaliarvona mitattuna. Koska yksittäisten lapsilisien reaaliarvot ovat laskeneet ja ikäluokat pienentyneet, niin mielestäni lapsilisiin voitaisiin käyttää ehkä puolitoistakertainen rahamäärä tämänhetkiseen verrattuna yhtä lasta kohden,

 - neljäs tekijä on perheen ansiotulojen verovähennysoikeus lapsiluvun mukaisesti, tämä myös kannustaa molempia puolisoita hankkiutumaan työelämään, jos se sopii heidän suunnitelmiinsa.

Tietenkään ketään ei voi pakottaa hankkimaan lapsia, mutta taloudelliset tekijät tulee suunnitella siten, että ainakaan ensimmäistä lasta ei kenenkään tarvitse jättää hankkimatta taloudellisten seikkojen takia.