Suuren kunnan etuja

Share |

Sunnuntai 26.5.2013 - Juha Vuorio


Oulu ja Ylikiimingin pieni, noin 3 000 asukkaan kunta yhdistyivät jo muutama vuosi sitten. Kirjaan tähän silloisen Ylikiimingin terveysaseman talonmiehen muistiinpanoista yhden esimerkin tavasta, jolla hoidettiin suuren kaupungin malliin myös Ylikiimingin asioita. Kuntaliitoksen jälkeen tälle talonmiehelle sanottiin, ettei entisiä töitä enää kuulu tehdä (paria pientä poikkeusta lukuunottamatta), vaan käytännössä pyöritellä peukaloita. Annettiin siis puhelinnumero, johon tulee soittaa tarpeista.

"Terveyskeskuksessa alkoi vesijohto vuotamaan,

 - josta ilmoitin puhelimella minulle annettuun numeroon

 - kaupungin valitseman huoltoliikkeen pojat käväivät katsomassa

 - totesivat että kyllähän se putki vuotaa

 - tilattiin Oulusta kirvesmies ja putkimies

 - kirvesmies tuli paikalle, purki katon auki ja lähti takaisin Ouluun

 - putkimies tuli paikalle, korjasi putken ja lähti myös takaisin Ouluun

 - tiedustelin puhelimella samasta numerosta,että milloin te laitatte katon umpeen ja eristeen vesijohdon päälle

 - sanoivat että tilataan Oulusta kirvesmies ja eristemies

 - molemmat kävivät erikseen paikalla ja lopulta työ oli tehty"

Tästä kun laskee niin kilometrejä tulee viidestä Oulu - Ylikiiminki - Oulu -matkasta yhteensä 400 km. Oikeasti homman olisi voinut hoitaa tämä samainen talonmies, jolle myös maksettiin palkkaa talonmiehen töistä ja joka nyt vain odotteli, että joku muu lopulta tekee työvaiheet, jotka olisivat olleet ns. entisessä elämässä jo kunnossa. Ajoja ei olisi tullut luultavasti ollenkaan tai ainakin hyvin vähän.

Näin olisi menetelty entisessä pienessä Ylikiimingissä. Muita samantapaisia esimerkejä löytyy nyt jo eläkkeellä olevan kansanmiehen muistiinpanoista.

Kyseinen talonmies ihmettelee että miksi tällaiset työt piti ulkoistaa suurelle paikkakunnalle vaikka tällä pienellä kylällä oli oma mies (ao. talonmies) töissä.

Toivottavasti Uudessa Oulussa on otettu oppia tällaisista asioista ja osataan toimia järkevämmin kaupungin erityyppisissä osissa, eikä tehdä yhtä ja samaa "sapluunaa" jokaiseen paikkaan.

Toivotaan myös, ettei nykyisen Uuden Oulun kuntaliitoksen jäljiltä ole ahkeria ihmisiä eri paikoissa tyhjän panttina.

Avainsanat: kunta, kuntaliitos, byrokratia, rahankäyttö